Румен Петков: COVID тестовете за учениците са пример за пилеене на пари

АБВ
share

До 12 ноември тестове за COVID-19 са направени на 51 684 ученици, 11 от тях са дали положителни проби. В следващия период тестваните деца са около 800 000, 160 положителни проби. Това сочи отговорът от образователното министерство на въпрос по ЗДОИ, отправен от АБВ в края на миналата година, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков и коментира, че въпросните тестове са пример за пилеене на пари, без особен смисъл, както и за допълнителна спекулация и нагнетявана на ситуацията около пандемията.

,,Защо министърът на здравеопазването принуди образователното министерство да се отиде към тази процедура, ще очакваме отговора от прокуратурата и КПКОНПИ?'', посочи Петков.

Защо прокуратурата се зае с COVID тестовете на учениците?

Председателят на АБВ припомни, че партията още в края на ноември миналата година изрази безпокойство общо по подхода на здравния министър (Стойчо Кацаров тогава) за обезпечаване на училищата с въпросните тестове, както и по технологията на обществената поръчка.

Според Петков обществената поръчка създава впечатлението, че отговаря на определени предварителни очаквания и изрази съмнение, че част от условията са били променени, след като е проведена процедурата.

Водещи новини

Още новини