Валентин Радев пред TV7: Вероятна промишлена авария зад взрива край село Лозенец

share

„Вероятно е промишлена авария да е причината за взрива в склада с боеприпаси край ямболското село Лозенец, нещо, което е нарушило техниката за безопасност”, предположи заместник-министърът на отбраната Валентин Радев в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.

„Най-вероятно става дума за допуснати грешки, не ми се иска да има умисъл, но нека проявим търпение, за да може следствието да установи причините за случилото се”, допълни заместник-военният министър. Той увери аудиторията на TV7, че по документи са извършвани редовни проверки в склада на фирмата „Берета Трейдинг”, а служителката на военното ведомство, участвала в подготовката на търга, е разследвана още от 2008 г. от военна полиция. Сега се чакало решение на административния съд по нейна жалба.

Заместник-министър Радев обясни, че по принцип разглобяването на боеприпаси е по-сложен процес от създаването им, а Министерството на отбраната разполага с 14 000 тона боеприпаси, които подлежат на утилизиране. Военният шеф изтъкна, че в момента единствената опасност за населението в близост до авариралия склад се крие в невзривени боеприпаси, докато сапьорите не прочистят терена. Затова Валентин Радев призова отново хората да не пипат нищо, само да звънят на спешния телефон 112.

Водещи новини

Още новини