Румен Радев разговаря по телефона с Кириакос Мицотакис

share

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис, в рамките на който бяха обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения и актуални въпроси от европейския дневен ред в светлината на предстоящата среща на Европейския съвет в Брюксел.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Ускоряване на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, укрепване на свързаността между двете държави чрез отварянето на новия граничен пункт „Рудозем-Ксанти“, както и други въпроси от общ интерес бяха във фокуса на разговора. Българският държавен глава и министър-председателят на Република Гърция потвърдиха готовността на двете държави да работят в тясно партньорство за укрепване на стабилността и сигурността в нашия регион. 

Мицотакис: Гърция не подкрепя блокадата на започването на преговорите със С. Македония

Румен Радев изрази пред Кириакос Мицотакис позицията на България по отношение на процеса на разширяване на ЕС. Европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес и на България, и на региона, но изисква политическа воля за разрешаване на отворените въпроси в открит двустранен диалог между София и Скопие, а не чрез непрестанни усилия за постигане на външен натиск върху страната ни. Само така в ЕС няма да бъдат внесени нерешени проблеми, ще бъдат защитени европейските ценности и ще се открие пътят на югозападната ни съседка към пълноценната ѝ европейска интеграция, посочи още Румен Радев.

Водещи новини

Още новини