Янев: Държавата ще разследва по най-добрия начин трагичния инцидент на "Струма"

БНТ
share

Служебният премиер Стефан Янев отново изказа съболезнования на близките и роднините на загиналите в пожара в Рояк и "Струма". Той заяви, че трябва да има разследване на причините на инцидента.

Янев разкри, че ще остави работата на експертите, а след това те ще препоръчат мерки за пътищата. "Нека да видим и какви документи е предоставял шофьора на автобуса. Може да се окаже, че документите на автобуса-ковчег са били достатъчни за международни превози."

Стефан Янев във Фейсбук за трaгедията на "Струма": Неописуемо е!

Държавата ще разследва по най-добрия начин трагедията на АМ "Струма", категоричен бе министър-председателят. 

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

За края на мандата 

"Разчитаме на оценката на хората. И двата състава на служебните кабинети работиха консолидирано, честно и открито - винаги в защита на обществения интерес", каза служебният кабинет.

"Примерът с пътищата е този, който може да сравним преди и след нашето управление. Видяхме преразходване на обществените средства и борбата срещу тях. Взехме мерки по нарушенията на лотовете на "Хемус". В момента всичко по магистралата върви по законовия ред."

Ст. ком. Илков: Намерихме нарушения в строителството на АМ „Хемус“

Янев разкри, че иска промени в инхаус поръчките заради изтеклите милиарди левове. 

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

"Обещах, че докато съм премиер няма да има локдаун и го спазих", коментира Янев. За "зеления сертификат" той каза, че той е част от временните мерки. "Имаме тенденция към справяне с пандемията." 

Доц. Михаил Околийски: Повод за оптимизъм няма – пета вълна предстои

Според премиера няма нужда от оставки, а екипът на здравния министър Стойчо Кацаров се справя добре с епидемията. 

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Румен Радев няма пряко вмешателство е управлението на служебните кабинети, обясни Стефан Янев и допълни, че двамата с държавния глава често разговарят за ситуацията в държавата. 

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство.

По темата за Северна Македония, служебният премиер коментира, че няма да има отстъпление. 

Водещи новини

Още новини