Приеха доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили

share

Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2011 г. За доклада гласуваха 70 народни представители, 11 бяха против, а девет депутати се въздържаха.

В документа е записано, че през 2011 г. са постигнати реални резултати в изграждането на способности и поддържането им в необходимата готовност. Отчетени се дейности по създаването на маневрени боеспособни формирования за участие в многонационални съвместни операции, за подобряване качеството на бойната подготовка и за повишаване на оперативната съвместимост. Усилията са били насочени към поддържане на постигнатите стандарти от декларираните формирования и изпълнение на задачите по трансформацията за достигане на необходимите способности, са записали вносителите.

В доклада са очертани основните направления за формулиране и прилагане на отбранителната политика на страната през 2012 г. Усилията са фокусирани върху достигането на пълна оперативна готовност на структурите на интегрираното оперативно ниво; реформи във формированията на тактическо ниво; подготовка на батальонни бойни групи и тяхното сертифициране и прилагане на Стратегия за трансформиране на приноса за участието ни в операцията на НАТО в Афганистан до 2014 г. Ограниченият бюджет ще повлияе на сроковете и графика на изпълнение, но няма да подмени целите, задачите и приоритетите в отбранителната политика, смятат от Министерството на отбраната.

Атанас Мерджанов от Коалиция за България поиска да бъде създадена временна експертна комисия за проверка на техниката в армията. Той се аргументира с ползването само на три от общо 11 вертолета през изминалата година. Комисията по външна политика и отбрана трябва да изслуша финансовия министър, министъра на отбраната и премиера, добави той.

Венцислав Лаков от "Атака" посочи, че има много проблеми и на практика нямаме боеспособна армия. Той настоя за коренна промяна на всички документи, свързани с отбраната, включително и стратегията за национална сигурност.

Водещи новини

Още новини