Борисов и Доган във война за гласовете на турския етнос

share

Война за гласовете на турския етнос ще бележи парламентарните избори догодина.

Битката започва отсега и в нея се включват "монополистът" ДПС, ГЕРБ и бъдещата партия на Касим Дал.

Надпреварата стартира с ухажване на изселниците в Турция. Сокола каца при тях през лятото, пише "Стандарт". В момента в ДПС тече трескава подготовка на визитата. Очаква се Ахмед Доган да има срещи в Истанбул и Бурса, където са най-големите диаспори с по около 100 000 души с двойно гражданство. По информация от партийни централи около 350 000 са изселниците с български и с турски паспорт. Те имат право да гласуват за български депутати и президент. Доган не е ходил при тях от години. Досега той само пращаше емисари. Целта на посещението на Доган била да сложи край на топлата връзка между изселниците и бившата му дясна ръка Касим Дал, както и да пресече опитите на ГЕРБ за ухажване на сънародниците ни. В управляващата партия се говори, че преди изборите тур в Турция е възможно да направят премиерът Бойко Борисов или заместникът му Цветан Цветанов, който активно работи за пробив на ГЕРБ в смесените региони.

Целта ни е да си върнем близо 90 000 гласа от Турция, които спечелихме на парламентарния вот през 2009 г., твърдят от ДПС. Миналата година за президент от урните в Турция излязоха само около 22 000 гласа.

Зам.-шефът на ДПС Рушен Риза разказа пред "Стандарт", че за последната година депесари са направили 5-6 обиколки сред изселниците. Пред тях те най-често искали улеснение при издаването на визи за бизнесмените без т.нар. зелен паспорт, както и за родените в България, които нямат двойно гражданство. Целта е да се улесни достъпът на турския бизнес до страната ни, обяснява Риза.

Инвазията на ГЕРБ в бастионите на ДПС не ни тревожи, твърдят още от партията на Доган.

Водещи новини

Още новини