За "разделителя" Радев и гласовете на ДПС: Коментарът на Любомир Стефанов

Колаж: Novini.bg/ Булфото
share

Ще има сериозно разпръскване на гласове в център-дясно - това ще се случи заради кандидатурите на проф. Анастас Герджиков (подкрепен от ГЕРБ) и Лозан Панов (неофициално подкрепен от ДБ). "Продължаваме промяната" дадоха подкрепата си на президента Румен Радев. Това заяви в интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов, след като всички кандидатури за президентската надпревара станаха ясни. 

"Ще бъде трудно да се преценин кой ще свърши най-добре работата, а ще се преосмисли и президентската институция като цяло - засега тя е представителна и демонстративна. В годините 30 г. тази институция е по-скоро проблемна, а не консенсусна. Това го видяхме и във "войната на институциите" - между изпълнителната и президентската", разкри политологът. 

Не виждам кандидат-президентска двойка, която може да донесе единение и успокоение на ситуацията. Как се очаква от държавния глава да представлява единството на нацията, след като е партийна кандидатура. В крайна сметка президентът е партийна личност. Вижте как се държи Румен Радев през последните години - той разделя държавата и гражданите. На тези, които подкрепят ГЕРБ им обяснява, че не разбират нищо, съобщи Стефанов. 

Според политолога, дебатът за фигурата на държавния глава и нужна ли е тя за страната така и не се е състоял. 

"Обидата към етническите турци ще повлияе на вота. Победата на Радев преди 5 години стана с гласовете на ДПС и изненада много хора. Голяма част сега от гласоподавателите на ДПС няма да го подкрепят, защото вече не го разпознават", каза Любомир Стефанов. 

ДПС няма да прости на Радев за репликата "Коя е вашата родина-майка?"

"Личности като Волен Сидеров, Костадин Костадинов и Луна отпадат на втория-третия завой на състезанието", коментира политологът. 

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева 

Чуйте повече във видеото

 

Водещи новини

Още новини