Димитър Главчев: Радев е причината да няма редовно правителство

Кадър Nova News
share

Втори парламент подред не може да излъчи редовно правителство, а това е изключителен проблем. Няма някой, който да не е наясно каква е причината. Вместо да си влезе във функциите на обединител на нацията, президентът Радев показа юмрук. В момента берем плодовете от този стил на поведение на президента. Той е в разрез с духа на конституцията за длъжността президент. Това заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев в студиото на „Офанзива“ по Nova News.

Той изрази мнение, че казусът с гражданството на Кирил Петков тежи на служебното правителство. Главчев обясни, че е възможно Конституционният съд да не разгледа жалбата за гражданството на Петков, защото Народното събрание ще бъде разпуснато скоро, което означава, че няма да има субект на спора.

Проектът на двамата служебни министри ще събере популисти от ляво и от дясно, каза Главчев: „Ние сме системна партия и не разчитаме на такъв тип гласове. Този проект не е заплаха за нас“.

Бивши председатели на НС: Демокрацията е скъпо удоволствие

Депутатът припомни, че ГЕРБ е инициирала промени в Изборния кодекс, които да позволяват гласуването с хартиени бюлетини. Към този момент ГЕРБ нямат кандидат за президент: „Лично мое мнение е, че е по-добре да бъде надпартийна фигура. Но това е лично мнение, а не позиция на партията“.

„Ние имаме неизменна позиция по актуализацията не бюджета. Според нас тя не е необходима. Единствената причина, поради която в искаха от служебното правителство, е пенсиите. Ние предложихме 100 лв. добавка за пенсионерите. Нищо друго, което не е свързано с антикризисните мерки, не трябва да се разглежда“, коментира Главчев.

„Дано президентът да си направи политически проект, за да може по-скоро да имаме правителство. Очевидно докато не го направи, няма да имаме редовно правителство“, иронично завърши той.

Водещи новини

Още новини