Бюджетната комисия определи 370 лева да бъде минималната пенсия

Булфото архив
share

Бюджетната комисия прие минималната пенсия да стане 370 лв. от октомври. Досега тя беше 300.

Според предложението на служебното правителство пенсията трябваше да стане 340 лв. и отделно от това да се дават добавка, така че най-ниските пенсии да не са под прага на бедност от 369 лв.

Социалната комисия прие на първо четене актуализацията на пенсиите, предложена от служебния кабинет

ГЕРБ напуснаха залата и отказаха да участват, тъй като късно получили документи. Те се обявиха срещу служебно правителство да взима решения, които са за политики на редовно правителство. 

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да участват в гласуването на промените в бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Заседанието на тази комисия обаче продължава.

След разгорещени дебати беше отхвърлено предложението на ГЕРБ за 100 лева добавка към пенсиите до края на годината. Бившият финансов министър Кирил Ананиев отбеляза, че няма да се включат в обсъжданията, тъй като са получили доклада за бюджетите преди два часа.

"За два часа едва ли може да се запознаем с всички варианти, които са ни предоставени", каза той и подчерта, че всяка партия има свое предложение. "Това, което те предлагат с изменението на коефициента, на максималната пенсия означава, че това ще действа оттук занапред", подчерта Ананиев. Според него предложението на ГЕРБ-СДС е много по-разумно и правилно, защото е до края на финансовата година и след като са направили необходимите разчети.

Водещи новини

Още новини