Вежди Рашидов иска 30 млн. лв. допълнително от Бюджет 2013

share

30 млн. лв. повече ще поиска Вежди Рашидов за бюджета на Министерството на културата за следващата година. Това ще позволи повишаването на заплатите с 30% на служителите, изчисли пред БТВ министърът.

Нямаше никой куража да промени начина на заплащането в театрите. Сега върху всеки закупен билет се получава субсидия. Приходите остават в театъра, а не ги прибира държавата, похвали се Рашидов. Откупките на общините и спонсорствата също остават в театрите. Така повишиха и броя на представленията – в Пловдив от 6, станаха 30, припомни министърът. Той отрече това да доведе до вдигането на сцена на халтури. Където има крясъци няма изкуство, категоричен е министърът.

Културата е скъпо струващо изкуство, а не хоби. Парите за кино ще бъдат насочвани към младите хора и доказателството е успеха на „Мисия Лондон“, „Тилт“ и „Love.net“.

По отношение на заплатите на библиотекарите Рашидов припомни, че една част от библиотеките са общински, малка част държавни и единствената библиотека, за която отговаря пряко Министерството на културата е Народната библиотека.

Водещи новини

Още новини