Рашидов: Направил съм неща, които мога да посоча с пръста си

  • 20 май 2012 19:52

  • 605
  • 0
Рашидов: Направил съм неща, които мога да посоча с пръста си
©

Снощи в Нощта на музеите е имало изненадващо голям брой посетители. Само през НИМ са минали 20 хил. човека, сред които много млади хора. Това каза министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко в предаването на ТВ7 "Винаги в неделя".

Той обяви, че е подписал спогодба с министъра на културата на Катар при посещението на катарската делегация и подчерта, че медиите изобщо не са се поинтересували от това. „Аз съм направил неща, които мога да ги покажа с пръста си”, заяви Рашидов и изброи сградите с културно значение, които са били ремонтирани. Сред тях е ларгото на София. „Това е 19 хил. кв. м археология. Това е един подземен град, една археология за туризма. Уникално, няма такова чудо по света”, похвали се министърът. До 25 август трябва да се открие за посетители некрополът, който е под „Света София”.

Рашидов каза, че в момента той управлява повече пари по европейски програми, отколкото е бюджетът на Министерството на културата. Той обяви, че предстои модернизация на основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна. Ще бъде открита след възстановяване и изграждане на туристическа инфраструктура раннохристиянската базилика „Червената църква” край град Перущица на 28 октомври.

Сред предстоящите събития са и откриването на античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”, на сградата на Кръстатата казарма във Видин, на римската крепост „Сексагинта Приста” в Русе, на архитектурния музей в „Света София” и др. Тези обекти ще бъдат открити след реконструкция и възстановяване, които са разписани в подробен график.

Последвайте канала на

605 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини