Искри и тежки думи по време на консултациите между Радев и ГЕРБ - СДС

Нова телевизия
share

Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на ГЕРБ - СДС. 

По-рано днес държавният глава започна срещите с първата политическа сила - "Има такъв народ".

Митов: Радев казва: "Дайте пари или няма да дам втория мандат"

"Множат се предизвикателства  - и пред парламента, и пред партиите за формула за устойчиво парламентарно мнозинство и за редовен кабинет. НС е изправено и пред вземането на важни решения за здравната и мигранционна криза", каза държавният глава. 

"Независимо дали партиите се обявяват за опозиция или искат да управляват, трябва да имат ясна позиция по важните теми и по повод предстоящите кризи. Ще се радвам да чуя вашето мнение", заяви Румен Радев. 

"От нашата парламентарна група многократно заявихме, че при връчването на втория мандат ние ще го върнем, без да представяме състав на МС  - нищо не се е променило. Не смятам, че актуализацията на бюджета трябва да бъде обвързвана с връчването на втория и третия мандат. Мястото на темата за актуализацията на бюджета е в Народното събрание. ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава - въпреки че вие г-н президент и партии заявиха обратното", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова.

Десислава Атанасова: Не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила

Преди година също имахме COVID криза и се справяхме с предизвикателства. Мигрантската вълна не беше и няма да се забрани, но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е времето на партиите, които смятат, че са алтернатива да поемат отговорност. Време е тези партии и вие г-н президент да поеме отговорност, защото тези партии се родиха под вашия юмрук, тук на площада, допълни Атанасова. 

"С последното си изявление облекчавате моята работа и решение кога и как да дам втория мандат. Относно това каква държава ни остави ГЕРБ, бъгарските граждани дадоха оценка. Как се справихте с COVID кризата, личи по това, че хиляди българи загубиха живота си - умираха в линейки и не стигаха до болници. И бизнесът го усети", отвърна Радев.

"Ясно подчертавам, че не поставям условия пред парламента", коментира президентът по повод актуализация на бюджета, но апелира депутатите да извършат такава. 

"По отношението на управлението на кризи, факт е че вече заразените са над 1000, а и броят на починалите расте. Не бързайте с изводите, защото не желая българските граждани да понасят липсата на политическа отговорност от служебното правителство. Не търсете индулгенция от решенията на Народното събрание. Призоваваме ви да задействате бързо конституционна процедура. Не може бъдещи събития да бъдат заложник на това дали да се актуализира или не държавният бюджет. Нямам данни за изпълнението на приходната или разходната част за годината", обясни Атанасова. ГЕРБ няма да участва в бъдещо правителство с ясно конституционно или плаващо мнозинство. 

Водещи новини

Още новини