НС задължи главния прокурор до 14 дни да внесе доклада си за защитените лица

Булфото (архив)
share

Парламентът ще разгледа проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание, предвижда проектопрограмата за работа на депутатите.

В нея е и проект на решение за внасяне на доклад от главния прокурор както и Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание. Проектът на правилник на парламента предвижда да се създадат 21 постоянни комисии и няколко подкомисии. Депутатите от Временната комисия по изработване на правилника отхвърлиха предложението за намаляване на възнаграждението на народните представители.

Без промяна на депутатските заплати

Днес е първата сряда от месеца и парламентарните групи имат право да предлагат точки, които задължително се включват в програмата и се разглеждат в рамките на деня.

,,Горските в смесените региони са функция на ДПС'', заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания.

Тошко Йорданов направи реплика на Йордан Цонев от ДПС, който обяви, че разполага с клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания.

Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските. Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ако има кабинет, ще има сериозна ревизия на горските в тези региони, предупреди Тошко Йорданов Цонев.

Парламентът отхвърли създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание. Предложението за комисия бе на ПГ на ГЕРБ/СДС. "За" създаването на комисията гласуваха 82 народни представители, "против" - 69 "въздържали се" - 64, с което предложението бе отхвърлено. От ГЕРБ предлагаха Временната комисия да работи в срок от три месеца и да бъде формирана на паритетен принцип.

Парламентът реши главният прокурор да внесе доклад в Народното събрание за прилагането на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Предложението е внесено от "Демократична България" и бе подложено на гласуване след поименна проверка в парламента, която установи наличие на кворум в пленарна зала.

"За" предложението гласуваха 143 народни представители, без "против" и с 3-ма "въздържали се". Докладът трябва да обхваща периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г.

Срокът, в който главният прокурор трябва да внесе доклада си в парламента, е 14 дни.

Водещи новини

Още новини