Пламен Николов: Зад мен стоят много успешни проекти и смятам да прелея бизнес опита си и в политиката

БНТ
share

Това се случи преди две седмици. Тогава имах разговор с г-н Трифонов и му стана ясно, че това е един добър вариант за ИТН, че между нас има изградено доверие, защото се познаваме от около три години, т.е. от времето на кастингите за политици след референдума. Това сподели в студиото на "Панорама" в ефира на БНТ кандидатът за премиер от ПП "Има такъв народ" Пламен Николов на въпрос кога е била издигната кандидатурата му за министър-председател на страната.

По думите му всичко останало, което се изписа по медиите в днешния ден, е било в сферата на предположенията.

ГЕРБ за кандидат-премиера на ИТН: Премиер в последния момент? Несериозно е!

На въпрос дали това, че е ново лице в политическия живот на страната е недостатък или предимство, Николов отвърна, че е по-скоро спойка между двете.

Недостатък е, защото хората нямат пряк поглед върху моята кариера. И е предимство, защото страната досега не е имала човек като мен, т.е. такъв, който да идва от бизнес средите и с хуманитарно образование, посочи той.

,,Имам над 15 години корпоративен опит. Работил съм в много браншове у нас и в чужбина'', допълни още кандиданът за премиер и подчерта, че всичко при него е по правилата и не се притеснява от възможни компромати.

Пламен Николов посочи 5-те си приоритета като премиер, протестиращи пък освиркваха ИТН

През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка, докато аз я имам и тя може да ми послужи. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти и смятам да прелея този бизнес опит и в политиката. Според моите разбирания изпълнителната власт представлява един много добър сработен мениджърски екип, коментира Пламен Николов.

На въпрос на водещия кога ще бъдат обявени имената на министрите от проектокабинета на ИТН Николов отговори, че това ще се случи в "конституционния срок" и след като приключат консултациите с останалите партии в парламента. Той отказа да коментира дали в кабинета му ще влязат министри от служебното правителство и дали Петър Илиев ще бъде министър.

,,Най-важното за нас е да предложим нашите политики. Естествено, бихме искали да управляваме сами, защото това ще е кабинет на малцинството. Ще се стремим така, че правителство да бъде излъчено, тъй като това е най-важното за нас. Как ще бъде постигнато това е вече технически въпрос. Като предприемач и бизнесмен винаги ми се налага да работя с премерен риск'', обясни в студиото Николов и бе категоричен, че няма никакви задкулисни договорки между ИТН и ДПС.

Халил Летифов: Абсурдно е да се говори за координация между ДПС и ИТН

Той подчерта също така, че няма да взима еднолично решенията за управлението на страната, а вместо това ще се водят разговори както с парламентарните групи в Народното събрание, така и с ръководството на ИТН.

По отношение на данъците кандидат-премиерът увери, че те няма да бъдат вдигани.

По темата с COVID кризата Пламен Николов даде да се разбере, че ще бъдат предприети всички мерки, за да бъдат запазени здравето и живота на българските граждани, като за целта ще се опитат да обусловят отделни COVID болници.

БСП ще покани Пламен Николов на разговор

Относно казуса с РС Македония Николов заяви, че страната ни ще работи за членството ѝ в ЕС, но отбеляза, че това няма да бъде за сметка на националния ни интерес.

Може би ще трябва ревизия на Преспанския договор от 2017 г., каза той и допълни, че няма да се набляга на линия на конфронтация между София и Скопие.

Пламен Николов изрази надежда, че ще успее да изкара пълен четиригодишен мандат, заявявайки, че иска да направи България "просветена страна", залагайки на образование, иновации и култура.

,,Не мисля, че ще бъда най-силният човек в България. Ние все пак сме парламентарна република и най-силният човек е народът'', отбеляза в заключение той.

Водещи новини

Още новини