Дянков: Приемаме еврото до 2 - 3 години

share

България може да влезе в еврозоната до 2-3 години, но дата за присъединяването не може да се поставя, заяви вицепремиерът Симеон Дянков пред Ройтерс по повод годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

Той заяви, че от 27-те страни от ЕС само четири покриват критериите от Маастрихт за въвеждане на еврото - Естония, Финландия, Швеция и самата България. Дянков заяви, че еврото ще оцелее в кризата и България все така желае да се присъедини към еврозоната.

Според него, това може да стане до 2-3 години, пише "Стандарт".  Но той заяви, че не може да се постави срок за присъединяването й, докато общността и институциите й се променят заради кризата. "Датата за присъединяване на България към еврозоната не е предмет на обсъждане, защото не е ясно ще има ли допълнителни правила и институции", изтъкна вицепремиерът. "Рано е.

Нека да се стабилизира еврозоната, да се стабилизира Европа. Виждате, че гледаме и на Изток за повече инвестиции. И в същото време фискалната ни дисциплина се оценява и толерира в Европейската комисия". Така премиерът Бойко Борисов вчера отговор на въпрос дали е възможно България да кандидатства за чакалнята преди въвеждане на еврото до края на мандата.

Водещи новини

Още новини