Министър Минеков: Трябва да започнем да говорим това, което не си казахме през последните 10-15 г.

share

Трябва да започнем да говорим това, което не си казахме през последните 10 или даже 15 години, каза министърът на културата в служебния кабинет Велислав Минеков по време на дискусия, организирана от Министерството на културата. Дискусията бе на тема "Държавата и медиите", предаде БТА.

"Наистина, има неудобни теми - някои неочаквани, някои, които предизвикват възмущение. Но е време да започнем един искрен разговор за състоянието на нашето медийно пространство. Време е да разберем какво се случи през годините, как от 34-то място по свобода на медиите, ние днес сме на 101-во място", каза Минеков.

"Би било добре да се изясни и проблемът с медийната собственост. Добре е да си поговорим какво е значението на Съвета за електронни медии (СЕМ), трябва ли той да продължава в същия политически състав, какви да бъдат неговите отговорности", добави той. Министър Минеков каза, че има желание тази дискусия да бъде проследена от министерствата на финансите, икономиката и на вътрешните работи. Той заяви, че би желал да получи от тях оценка за това, което са чули, но и решение и реакция.

Подготвя се ново законодателство, както и въвеждането на регламентация как точно да се отразява политическото състояние, основно в онлайн платформите. Това каза евродепутатът Елена Йончева, която се включи с видеоконферентна връзка. Заяви, че в момента е насочила своите усилия към две конкретни теми. Това са въвеждането на европейски стандарти относно реалната собственост на медиите и ролята на разследващата журналистика, която според нея през последните години все повече отсъства от медиите. "Две неща са от първостепенна важност в тази област - да се засили защитата на разследващите журналисти, както и да се осигури специално финансиране от европейския бюджет", обясни тя.

"За съжаление, виждаме колко много закони са написани, и сега сме тук, на тази конференция. Ангажиментът за изчистване на медийната среда е не само на СЕМ, той не е панацея, а на цялата колаборация между всички държавни органи, между обществото и държавата", каза Розита Еленова, член на СЕМ.

Министър Минеков: Получавам по 30-40 сигнала за корупция на ден, свързани с недвижимите паметници на културата

За миналата година са обработени около 350 декларации за собственост на медии, съобщи Мехти Меликов, директор на дирекцията "Авторско право" в Министерството на културата. "Представете си, ако отидете в агенция за пресклипинг, те ще предложат минимум 5000 издания да наблюдават за вас. Което означава, че ние не сме се справили толкова добре. Друг е въпросът какво може да направи държавният орган, какви са възможностите да се реши най-големият проблем. Най-големият проблем не са електронните радио и телевизия, не са печатните издания, въпреки че има и собственици на печатни издания, които упорито отказват да подадат декларация. Най-големият проблем са електронни издания, сайтове, които са непроследими", каза той.

Генералният директор на БТА се включи в панела "Прозрачно публично финансиране на медиите".

БТА може да помага за информационни източници, които българските медии нямат възможност да си позволят, каза Кирил Вълчев. Той съобщи, че в момента се водят преговори с големи агенции за съгласието им БТА да предоставя свободно техния информационен ресурс. "Надявам се, че до другия март, когато законът за БТА предвижда отваряне на агенцията за всичко, което не е под авторска защита, да може на българския пазар да се появи максимално много качествена, произвеждана отвън, информация", каза още Вълчев.

Водещи новини

Още новини