Първанов: Докато ГЕРБ прави машина за избори, ние правим машина за конгреси (видео)

share

Изборът на председател на партията не е най-важното, но хората трябва да разберат, че са част от процеса на формиране на партийната политика. Няма полза, ако кандидатът има зад гърба си своите 50% и няма консолидацията. Това каза Георги Първанов по време на 48-ия Конгрес на БСП.

„Аз развих своите виждания и по партийните проблеми и по идеите за управленските акценти и приоритети в отделна своя книга. Ние се разминаваме сериозно по темата за организационната реформа. Предложих дузина идеи – започвайки от децентрализацията на ресурси, кадри, засилването на пряката демокрация”, каза Първанов. „Казах може би тежки думи към апаратната идея и практика. Дължа извинение на онези мои приятели и другари, които 1996 и 2001 г., без да получат с продължение на месеци нито лев, мизерстваха, обикаляха всеотдайно. Те са тук и нека да кажат – някой от тях бил ли е ангажиран в реална конкуренция – за избор на председател или друго решение. Това, което виждам, не ми харесва. Апаратът е на партията, а не партията на апарата. Отишли сте твърде далеч. Докато ГЕРБ правеше машина за избори, ние си правим машина за конгреси и после се чудим защо резултатът е такъв.

Истината е, че докато в Европа намалява тежестта на платения партиен функционер, при нас става обратното. Защо създаваме двоен стандарт. Хора, които служебно отиват на Конгреса, може би защото трябва да бъдат и някакъв служебен резултат. Не искам апаратът да бъде кривото огледалце на председателя”, каза Първанов. Илияна, с болка казвам, че сме в изолация. Никога не сме били толкова в ъгъла и сами се затваряме допълнително. Колко партии е днес Коалиция за България. Колко от протестиращите отряди – синдикати, тютюнопроизводители и всякакви производители, дойдоха при нас, за да поискат политическа подкрепа? Не ни харесва това, но това е самата истина. Ние трябва да направим силна коалиция, с ново качество. Не да повторим под индиго Коалиция за България. Не можем да си позволим високомерие към онези партии, които имат своите 20-30 хиляди гласа. Твърде сме закъснели с формирането на тази политика”, каза Първанов.

За АЕЦ „Белене” – за подписката – това е национална кауза. Това беше шанс и е все още шанс, какъвто опозицията няма да има в следващите месеци и години. Ние реагирахме мудно, не успяхме да придадем широк обществен характер на тази подписка и тук си говорим за подписка и реферерендум като за нещо партийно, каза още Първанов. Според Първанов – това беше тест за организационни качества. По-лошото е, че изтървахме момента да станем притегателен център на всички, които искат да имат друго управление, смята той.

„Накрая – приемайте мотото за нова социална България. Европа ври и кипи в дебати по идеята за превантивната социална държава, която идентифицира ясно проблема и отива по-далече от това да го излекуваме. Да, но можем ли да потърсим идентификацията на проблема и да инвестираме в активните слоеве на населението, без да забравяме бедните, пенсионерите, младите”, попита Първанов. „Моята формула за победата на БСП минава през дълбоката необратима, бърза и радикална промяна, през реалното единодействие, разбирано не като единомислие. Всички сме така – когато се изработи и приеме решението, заставаме в единен строй, без значение кой е генералът. Промяна плюс единство прави сила и перспектива за БСП”, категоричен е Първанов.

Вие запушвате партията, другарю председател. Години наред вие не давате добавена стойност към резултатите и доверието на БСП. Със съжаление и със завист гледам как от 2009 г. Бойко Борисов тегли като локомотив ГЕРБ, заяви Георги Първанов. По думите му левицата има своя шанс, ако заложи на автентичен, силен лидер.

Аз не чух в политическия доклад думата „победа” – може би не съм бил внимателен. Но дори да я има, за мен това не е достатъчно. Аз не чух понятието, призива „победа” и на първомайския митинг. Много важно е ние ясно и точно да определим идеите и вижданията си за силно убедително кадърно управление. „Хайде да се събудим, както каза председателят. Хайде да погледнем проблемите в тяхната истинска същност и дълбочина, защото Конгресът отминава. След малко ще гласуваме, ще се преброим. Имам опасението, че на сутринта ще останем твърде малко пред залата, както често се е случвало и по мое време”, каза Първанов.

Той коментира и документите на Конгреса: „Аз очаквах този Конгрес да отговори на въпроса, който стоеше по времето на цялата отчетно-изборна кампания и сега стои с особена острота – как печелим. Не символична, не просто морална, а реална победа на предстоящите избори за Народно събрание. Питам, защото в отчета на Националния съвет на БСП резултатите от последните избори са оценени като „добро постижение, морална и реална победа на БСП”. Първо бих оспорил най-вече морална победа, защото 3 години виждам как ние търпим тежки поражения в резултат на случилото се от 2009 г. насам. Ако ние сме съгласни с тази оценка – каква е нашата цел оттук до изборите 2013 г. не можах да разбера от политическия доклад”, заяви Георги Първанов. Той каза, че приветства заложените в политическите документи идеи.

Водещи новини

Още новини