МС: Не е предлагано да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина

Novini.bg
share

Във връзка със заседанието на Министерския съвет, проведено на 19 май 2021 г., на което беше прието решение за подготовката и произвеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли, уточняваме, че по никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България, посочват от правителствената пресслужба.

В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на „мъртви души“ в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, подчертават от МС.

Основният приоритет в работата на служебното правителство е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби, се казва още в прессъобщението.

Предлагано ли е да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина?

 

Водещи новини

Още новини