Предлагано ли е да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина?

  • 25 май 2021 16:25

  • 683
  • 6
Предлагано ли е да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина?
© Булфото (архив)

По повод медийни запитвания относно обсъждани на заседание на Министерския съвет на 19.05.2021 г. въпроси, свързани с организацията на изборите за Народно събрание на 11.07.2021 г., Министерството на финансите прави следното уточнение:

В рамките на заседанието на Министерския съвет е поставен проблемът за наличието на т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци. В тази връзка министърът на финансите Асен Василев е поставил два въпроса за обсъждане:

1. Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др. да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?

2. Да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес?

Посолството ни във Великобритания: Спекулация е, че се цели ограничаване на секциите

Министър Василев поставя тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина.

В рамките на своите правомощия министърът на финансите посочва, че би могло да се обмисли предоставяне на съответните служби на наличните в Националната агенция за приходите масиви с данни на българските граждани, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина и са избрали да се осигуряват в друга държава, за да могат те да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.

По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България.

Последвайте канала на

Novini.bg
683 6

Коментари 6

Добави коментар
Courtneyzgefa

2021.05.26 | 18:34

6
М­­л­а­­д­а­ ­­м­о­к­­­р­­а­ ­у­­ч­­­е­н­­­и­­ч­­к­­а­­ ­ч­­у­­к­а­ ­ ­­­W­ ­W­­­ ­­W­ ­.­­ ­B­ ­­G­­­ ­­­1­­ ­7­­ ­.­­­ ­­C­ ­­L­ ­­U­­ ­B
Bethplkma

2021.05.26 | 00:20

5
М­­л­­а­­­д­­а­­­ ­м­о­к­­­р­а­­ ­­у­ч­­е­н­­­и­­ч­­­к­а­­ ­­­ч­у­­­к­­­а­ ­­ ­W­­­ ­­­W­ ­W­­­ ­­­.­­ ­­B­­ ­­G­­ ­1­ ­­7­­­ ­­.­­­ ­C­ ­­­L­ ­U­­­ ­­­B

2021.05.25 | 17:51

4
Червената МАФИЯ в действие

2021.05.25 | 17:47

2
Нито имате потенциал да направите устойчив, работещ закон, нито имате потенциал да се справите с ужасното нопрежение по изборите. Очаквам хаос и бесни скандали.
НЕ Е ВЯРНО!

2021.05.25 | 17:48

3
Честито на пРезидента. Свичко се пише на неговия г.з.
Wandagegsa

2021.05.25 | 16:45

1
М­­л­­а­­­д­­а­­ ­м­­­о­к­р­а­­ ­­­у­­­ч­­е­н­и­ч­­к­а­ ­­ч­у­­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­­ ­W­­­ ­­­W­ ­­.­­ ­­­B­­­ ­G­­­ ­­1­­ ­7­­ ­­.­ ­C­­ ­­L­­ ­U­­­ ­B

Добави коментар

Водещи новини