Румен Радев: Този път не аз определих датата за изборите

Булфото (архив)
share

Имаме рязко нарастване на избирателната активност в чужбина, важно е да я стимулираме и развием на още по-голямо ниво. Това заяви президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.

,,Имаме рязко нарастване на избирателната активност на нашите избиратели в чужбина. Имаме ентусиазъм да се сформират секции, от друга страна е законът и правото на политическите партии да определят членове на секционните комисии'', допълни държавният глава.

Бивш зам.-министър на отбраната поема ЦИК: Ето коя е Камелия Нейкова

Според него затова е критично важно възможно най-бързо да станат точни и ясни правилата, да има навременна комуникация с политическите партии и с българските общности.

,,Да е ясен редът, за да може тази активност в чужбина да се стимулира, да я запазим и развием на още по-голямо ниво'', посочи държавният глава.

Не аз определям датата за изборите този път. Тя се определи от няколко фактора - действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове. Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време, коментира Радев.

По думите му избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г.

,,Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега'', заяви пред номинираните за състав на Централната избирателна комисия Румен Радев.

Водещи новини

Още новини