От ИТН с позиция относно решението на ПРБ да сезира европейските институции за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата

share

Прокуратурата има право да сезира европейските институции. Преди половин час разбрах, че е дошъл сигналът. Това е в прерогативите на прокуратурата. Сигурно се чувства засегната. 

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по правни въпроси Радостин Василев, който коментира новината, че прокуратурата е сезирала европейските институции заради закриването на специализираните прокуратура и съд. 

Ръководството на ПРБ сезира европейските институции заради закриването на спецсъда и прокуратура

"Това сезиране не би довело до нищо, защото днес е последния ден на този парламент, а решението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата е минало само през едно гласуване в комисия. Знаете, един законопроект се обсъжда по същество на второ четене и гласуване в пленарна зала. Прокуратурата има възможност да сезира, но това, което е станало на първо четене в комисията, е законосъобразно. Аз подложих на гласуване дали да бъде в дневния ред този законопроект и политическите партии се съгласиха. Моето задължение като председател е да се съобразя с тяхната воля. Каквато е волята на политическите партии, такава ще е съдбата на специализираните прокуратура и съд. Народното събрание ще спре да съществува днес и няма да се стигне до второ гласуване на този законопроект. Нашата позиция  е, че тези органи в този им вид трябва да бъдат закрити", категоричен бе Василев. 

 

Водещи новини

Още новини