Отпада ограничението в броя на избирателните секции в чужбина

bulphoto
share

Депутатите приеха да отпадне ограничението в броя на избирателните секции в чужбина. Това стана след разгорещени дебати в НС.

"За" текста гласуваха 117 народни представители, "против" - 8 и "въздържали се" - 107, с което той бе приет. Въздържаха се по текста парламентарните групи на ГЕРБ - СДС и на "БСП за България".

Георг Георгиев жегна Мая Манолова: Явно и географските ви познания са като политическите - не ви се удават

Предложението предвижда избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изорния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Също така се предлага извън тези случаи по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общи брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място, е по-малък от 40.

Преди това обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Водещи новини

Още новини