Халил Летифов: ДПС не желае власт, дава подкрепа за важни за България приоритети

Кадър бТВ
share

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов поясни, че партията открито е заявила, че ще даде подкрепа за трите нови формации в 45-ия парламент за съставяне на правителство. Това ще стане без да иска нещо в замяна, но при консенсус за някои важни приоритета. 

"Ние казахме, че ще подкрепим евентуално трите партии. Не желаем власт", коментира Летифов пред бТВ.

Той отбеляза, че новите формации възприемат ДПС като част от статуквото. Не вижда обаче проблем в това, че ДПС е партия, която редовно присъства в Народното събрание, защото "били сме последователни и предвидими". Според Летифов именно тази предвидимост е важна за българите, за да са ясни и приоритетите, зад които ДПС застава. 

Зам.-председателят на ПГ на ДПС отбеляза, че разговори за правителство все още не са водени. 

"Не сме казали „добър ден“ по тази тема. ДПС в задкулисни договорки не участва", заяви той.

Халил Летифов коментира и мълчанието на лидера на Има такъв народ (ИТН), които ще вземат втория проучвателен мандат.

"Не виждам нещо особено притеснително, в крайна сметка има срокове, в които ще разберем какво ще е поведението", каза той.

Водещите новини! Без преговори между ГЕРБ, ДБ и ИТН за ново правителство

Вчера ГЕРБ се провали в опита си да преговарят с Демократична България (ДБ) и ИТН за съставянето на правителство. Очаква се да върнат мандата, а президентът да го връчи на ИТН. 

Междувременно ДПС, ГЕРБ и ДБ си разменят взаимни обвинения кой е предизвикал сблъсъците с полицията на Росенец при акцията на Христо Иванов миналото лято. 

Водещи новини

Още новини