Политолог: Концертите на Слави превърнаха почитателите му в избиратели

share

Близо седмица след края на парламентарните избори у нас, потърсихме за коментар политолога Теодора Йовчева. В интервю за Novini.bg политическият анализатор сподели какви бяха изненадите на тези избори, възможно ли е да бъде съставено правителство, какъв кабинет бихме могли да очакваме от Слави Трифонов и как си обяснява изборът на българите в чужбина спрямо този у нас.

Г-жо Йовчева, какъв е вашият коментар за парламентарния вот?

- Ако трябва да се използва една дума: неочакван. Социологическите агенции този път не успяха да предвидят нагласите на българите. За това могат да бъдат посочени обяснения – големият интерес към изборите и силният протестен вот. Очакваше се избирателната активност да бъде по-ниска, но се оказва, че около 300 000 българи по-малко са решили да идат до урните в сравнение с 2017 година. Безспорно активността е по-ниска, но не се оправдаха очакванията за вял интерес към изборите.

Големият брой потенциални участници също стимулираха хората да гласуват. Имаше най-малко две формации, които представяха вота от летните протести - „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Вотът за партията на Слави Трифонов също на практика представлява глас срещу статуквото в цялото му измерение.

Вижте окончателните резултати от парламентарните избори

Кои бяха изненадите на тези избори?

- Безспорно най-голямата изненада беше това, че „Има такъв народ“ изпревари БСП и стана втора политическа сила. Никой не предвиждаше такъв сценарий. Изборните резултати показаха, че БСП изобщо не е успяла да убеди избирателите в това, че е опозиция и че заслужава да и бъде гласувано доверие. Фактът, че „Има такъв народ“ стана втора политическа сила изобщо не трябва да бъде подценяван. Това означава, че задължително партията ще получи проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента. Разбира се, мандатът може да бъде върнат, но може и да се направи опит за т.нар. експертен кабинет заедно с другите партии и коалиции.

Оказва се, че всъщност точно Слави Трифонов може да държи ключа за състав на правителство.

Очаквате ли да се състави правителство или по-скоро отиваме към нови избори?

- Не изключвам възможността да се състави правителство. Някои политически сили вече дадоха заявки, че имат готовност за взаимодействие. Ако има правителство, то е по-вероятно да е на опозицията и да не успее да изкара 4-годишен мандат. Причините за това могат да бъдат търсене както в способността на партньорите да запазят целостта си, така и в обществената подкрепа за такъв кабинет.

ЦИК ще обяви разпределението на мандатите в новия парламент

Какво очаквате от едно евентуално правителство, предложено от партията на Слави Трифонов?

- Много е трудно да се предвиди, защото представители на „Има такъв народ“ отказаха участие в предизборните дебати. Спомняме си, че представители на екипа яростно критикуваха Националния оперативен щаб за мерките в края на пролетта. По тази причина може да се очаква кризата да бъде управлявана по друг начин. За разлика от популистките партии в Западна Европа, не сме чули антиевропейски заявки от „Има такъв народ“. Но като цяло малко сме чули от тях освен за промяна в Изборния кодекс по посока на приемане на мажоритарна избирателна система.

От "Има такъв народ" отново отрязаха мераците на медиите за коментар на изборните резултати

Как ще коментирате вота на българите в чужбина, който до голяма степен се отличава от този у нас?

- Определено беше изненадващ, защото в чужбина традиционно вотът е за десницата, както и за ДПС. Но тук трябва да си припомним и как Слави Трифонов пълнеше концертните зали в Лондон. Той се ползваше с огромна популярност. Една немалка част от българите в чужбина преживяват сантиментите си през неговата музика.

От тази гледна точка не е изненадващо, че получи такава подкрепа именно от чужбина. Големият успех за него е, че успя да превърне почитателите в избиратели.

Водещи новини

Още новини