Плевнелиев: Трудностите са предвестник на нов етап за Европа

share

Трудностите са предвестник на нов етап, на една нова и по-силна Европа,  каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на публична дискусия на тема „Изчерпан ли е европейският проект”.

„Честитя Деня на Европа. На този ден преди 1962 г. се променя ходът на европейската история. Европа пое по пътя на демокрацията. За малко повече от половин век европейската идея порасна. Обединена Европа се превърна в най-голямата икономика на планетата. Въпросът е как от икономически гигант да превърнем Европа в политическа, технологична и глобална сила. Европа се сблъска и със световна, икономическа криза”, каза президентът.

"Растежът не може да бъде купен, още повече, когато дългът на някои държави расте. Растежът трябва да бъде изработен, посочи държавният глава. Решението е не Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността. Не е ли Европа без граници в сърцето на европейската идея. Вярвам, че скоро България ще бъде част от Шенген. Убеден съм, че нашата страна може да защитава границите на Европейския съюз", подчерта Плевнелиев.


На дискусията в СУ „Св. Климент Охридски” присъстват европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, посланикът на Дания у нас Коре Янсон, посланикът на Германия Матиас Хьопфнер и посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.

Водещи новини

Още новини