Борисов на инспекция в Искърското дефиле: Това е природата

share

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Искърското дефиле, където имаше свлачище по пътя за Своге. Заедно с него са регионалният министър Петя Аврамова, Николай Нанков, както и екологичният Емил Димитров.

Това е природата, каза Борисов.

Той заяви, че се надява до сряда да е готово.

Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища, каза премиерът на срутището на пътя Своге-Ребърково, край село Елисейна.

Единственият шанс да се предотврати това е да отрежат на 45 градуса наклон. Това са милиарди. Затова ще се слагат мрежи, каза премиерът.

Ако някой има 5-6 милиарда е добре дошъл, допълни Борисов.

По думите му са направени обходни маршрути.

По думите му алпинистите работят при много тежки условия. Нощно време не им давам да работят, каза той.

Премиерът каза, че има рискове и част от тези скатове да се срутят върху пътя, заради което няма да се бърза, ще се работи бавно, за да е сигурно и най-вече безопасно.

Борисов спомена, че ще се работи и по укрепването на огромно свлачище край Благоевград. Той посочи, че в понеделник шефът На МВР Христо Терзийски ще свика комисията по аварии.

Освен в района на това срутище, ще направим обрушване и на скатовете в 200-метровата зона до него, а вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи, посочи регионалният министър Петя Аврамова.
Премиерът Борисов каза още, че по пътя за Рилския манастир ще има т.нар. тунелна шапка, за да може да се реши проблемът с падащи скали от срутището там.

Георги Терзийски: Работи се внимателно по разчистване на срутището на пътя Своге - Ребърково

 

Водещи новини

Още новини