Румен Радев отвърна на Марешки: Консултациите ми не са закъснели, вие закъсняхте

Novini.bg
share

Президентът Румен Радев продължава консултациите си с парламентарно представените партии във връзка с предстоящите избори за Народно събрание.

Както е известно, това е поредният кръг консултации на "Дондуков" 2, които Радев инициира. Най-напред той проведе среща със здравния министър и Националния оперативен щаб относно безопаснотото провеждане на изборния процес в условията на COVID-19. Срещи бяха проведени и с извънпарламентарните партии, за да се разбере и тяхната нагласа за предстоящите парламентарни избори. След тях президентът разговаря и с Централаната избирателна комисия.

Румен Радев: Ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите

Най-важната цел пред всички нас на тези избори е да бъде гарантирано здравето на българските граждани, както и да бъде гарантирано тяхното право на вот. В тази връзка възможността нашите сънародници зад граница да гласуват по пощата не е невъзможна, особено в обстановка на пандемия, заяви в началото държавният глава.

Президентът изказа и своята подкрепа относно идеята на Воля за видеонаблюдение по време на изборите и по-конкретно с частта по отварянето на урните и броенето на бюлетините. По думите на Румен Радев това може да се случи без никакви усилия, като за целта трябва да се направи промяна в законодателството, което да разреши видеонаблюдение.

Президентът акцентира и върху нуждата от справедливо медийно отразяване, както и включване на общинските избирателни комисии в помощ на районните такива.

Най-важното е с общи усилия да можем да повишим доверието в изборите и да повишим избирателната активност, за да имаме едно устойчиво правителство, посочи президентът Радев.

По време на срещата между лидера на партията Веселин Марешки и президента Радев възникна напрежение, в което Марешки обвини държавния глава, че консултациите му са закъснели и абсурдни да се свикват два месеца преди изборите.

Целта на тези конслутации е да има доверие в българските избиратели, че вие гарантирате техните права. Моите консултации не са закъснели, вие закъсняхте – народните избраници. Вие не упражнявате парламентарен контрол. Ако контролирате наистина нещата, кога ще имаме договор за машинното гласуване?, попита го Радев.

,,Некомпетентно е да се подпишеш под предложение за нова Конституция, която не си чел – вие го направихте'', отвърна им още президентът.

Консултациите ги определям аз и те са напълно в срок, който е упоменат в Конституцията, даже малко съм подранил. Давам шанс на всички политици и институции да се задействат, каза още Румен Радев на Веселин Марешки.

В следващите минути нападките между двамата продължиха и консултацията на практика се оказа безрезултатна и не след дълго приключи.

Водещи новини

Още новини