МС предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки

Pixabay
share

Министерският съвет предлага да се приеме Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Проектът на закон е публикуван днес на Портала на МС за обществени консултации.

Очаква се законът да въведе в българското законодателство изискванията на директиви на ЕС в тази област. Липсата на правна уредба относно договорите за предоставянето на цифрово съдържание и цифрови услуги и на договорите за продажба на стоки, съдържащи цифрови елементи налага запълването на тази празнота, посочват от МС.

Габриел: През септември ще представим актуализирания План за действие в областта на цифровото образование

За постигане на пълна съвместимост между разпоредбите на проекта на Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки с тези на Закона за защита на потребителите са направени необходимите промени в Закона за защита на потребителите. Разпоредбите на предложения проект на закон ще се прилагат по отношение на изискванията за съответствие на цифровото съдържание, цифровите услуги и на стоките, в т.ч. и на стоките, съдържащи цифрови елементи и на средствата за защита на потребителите в случаите на несъответствие, пише още в мотивите на вносителите.

Законопроектът съдържа механизми, които гарантират, че правата на потребителите не могат да бъдат ограничавани или заобикаляни. Всяка уговорка, с която предварително се изключват или ограничават правата на потребителите, както и отказът от права, са недействителни. Законопроектът гарантира правата на потребителите като установява административно-правни и гражданско-правни механизми за защита. За нарушения на правните норми се предвижда налагане на административни наказания на нарушителите, от страна на Комисията за защита на потребителите.
 

Водещи новини

Още новини