Борисов показа къде ще бъде VII реактор на АЕЦ "Козлодуй" и заяви: Ще има 10% увеличение на заплатите

Булфото (архив)
share

Премиерът бе на инспекция под дъжда на Седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Заедно с Бойко Борисов бяха и финансовият министър Кирил Ананиев, енергийният министър Теменужка Петкова, лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ.

"Те планират яйца да ни хвърлят, а ние от дъжд ще се боим", заяви министър-председателят по време на инспекцията.

Борисов показа и мястото, където ще бъде VII реактор на АЕЦ "Козлодуй". Той разкри, че вече има издадена оценка за въздействие върху околната среда.

(Мястото за бъдещия VII реактор)

"Разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година. Към момента изграденият капацитет на АЕЦ "Козлодуй" трябва да продължи да работи", каза Бойко Борисов.

"За целта е на определеното място да се изгради VII блок на АЕЦ "Козлодуй". След това може да се пристъпи към разработването на малките модулни реактори. Мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения", коментира премиерът. 

Започна плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Сега сме в условията на пандемия и икономическа криза, затова си позволяваме да отпускаме повече пари", разкри Бойко Борисов.

Премиерът разкри, че утре ще се отпуснат 5 млн. лв. за лекарството, което помага в лечението за коронавирус "Ремдесивир". Припомняме, че това бе и едно от лекарството, с което американският президент Доналд Тръмп бе лекуван, след като се зарази с Ковид-19.

"Винаги сме държали излишък на бюджета, не могат да ме обвинят в предизборна кампания", каза Борисов.

Борисов: Когато виждам как хората се радват, се мотивирам да продължим с ударното строителство

Шефът на КНСБ Пламен Димитров призова в условията на криза хората да харчат.

"Правим всичко за хората. Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, което бяхме планирали до края на мандата. ", разкри премиерът.

"Догодина се предвижда минималната пенсия да се увеличи от 250 на 300 лева. Хората с пенсии между 300 и 350 лева ще имат увеличение от 10%, а останалите - 5%", допълни по темата финансовият министър.

Водещи новини

Още новини