Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено

Народно събрание
share

Ветото върху Изборния кодекс, наложено от президента, влезе за обсъждане в Правната комисия. Депутатите изразиха учудване как Румен Радев не е имал проблем да бъде избран с хартиени бюлетини, а сега се обявява толкова силно против това. В крайна сметка ветото бе оборено с мнозинството от гласовете в комисията.  "За" повторното приемане на кодекса гласуваха 11 членове на комисията, "против" - 9 и "въздържали се"- 1, с което той бе приет, а ветото отхвърлено.

Президентът обяви в специално обръщение в края на септември, че връща за повторно гласуване новите изменения в Изборния кодекс. Той смята, че има липса на предвидимост относно машинното гласуване. 

"През миналата година законодателят постанови изисквания за изцяло машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени се позволява едновременното въвеждане на машинен и хартиен вот и ръчното им броене, което обезсмисля машинното гласуване", се казва в мотивите на Радев.

Президентът видя проблем и относно работата на "Информационно обслужване". Според него "законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и данните от гласуването като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване“ АД, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяване на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция".

Отцепниците от БСП внасят промени в Изборния кодекс, свързани с преференциите

Спорове относно Изборния кодекс имаше неизменно днес в Правната комисия. Христиан Митев от Патриотите защити вече гласуваните промени. Управляващите от ГЕРБ също казаха, че целта е да се направи избирателният процес привлекателен. Анна Александрова заяви, че има гласоподаватели, които не желаят да упражнят правото си само с машина.

"Не заблуждавайте българските граждани и не манипулирайте", реагира остро тя към опозицията от БСП.

Социалистите пък репликираха, че протестиращите искат изцяло машинно гласуване.

Водещи новини

Още новини