Парламентът гледа ветото на Радев върху промените в Изборния кодекс

Булфото (архив)
share

Парламентът да обсъди в четвъртък ветото на президента върху промените в Изборния кодекс, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

Със свой указ президентът Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредби от измененията в Изборния кодекс, свързани с паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини и с прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините. Държавният глава възразява и срещу отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Румен Радев наложи вето върху част от промените в Изборния кодекс, вижте мотивите

В петък се предвижда депутатите да изберат председател на Централната избирателна комисия. За поста от ГЕРБ предлагат Александър Андреев, който от 2007 г. досега е член на ЦИК.

В проектопрограмата за тази седмица е първото четене на изменения в Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети и ратификацията на международни документи, по които България е страна. Предвижда се депутатите да разгледат промени в Закона за убежището и бежанците на второ четене, както и годишните отчети за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и 2019 г.

В четвъртък парламентът ще обсъди и внесени от "Воля" изменения в Закона за закрила на детето на първо четене. В петък е предвиден парламентарен контрол.

Водещи новини

Още новини