Продължава маратонът за промените в Изборния кодекс

  • 17 септември 2020 07:18

  • 312
  • 1
Продължава маратонът за промените в Изборния кодекс
© Булфото, архив

И днес продължават обсъжданията по промените в Изборния кодекс. Вчера дебатът премина под сериозни пререкания между управляващите и опозицията. Въпреки несъгласието на БСП и ДПС, бе решено на следващите избори да се гласува с машини и с хартиена бюлетина. Предстои днес дискусията да се насочи към промените, касаещи Великото народно събрание. 

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на 200 депутати във ВНС и други 200 да се избират пропорционално. Тази идея обаче не бе одобрена в правната комисия, като не срещна подкрепата и на Патриотите. А идеята изобщо за ВНС бе повдигната, след като премиерът Бойко Борисов заяви готовността на управляващите да се свика ВНС и да се измени Конституцията.

Процедурни хватки при дебата за Изборния кодекс. Депутатите пак се преброиха поименно

По време на вчерашния дебат от ГЕРБ аргументираха промените в Изборния кодекс с това, че ако някой избирател не иска да гласува машинно, ще има възможност да пусне бюлетина. Те считат, че машините може и да се повредят, затова е важно да има и бюлетини. Никой обаче няма да кара предварително избирателите да избират едната или другата опция, увериха управляващите.

Машинно гласуване е предвидено в сексии с над 300 души.

Междувременно в пленарната зала имаше и обвинения за прозрачността на изборите. 

Последвайте канала на

Novini.bg
312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.17 | 08:10

1
e ta sega e zorat da ge

Добави коментар

Водещи новини