Станишев: Нямам амбицията просто да седя на стола на председателя на БСП

share

Нямам амбицията просто да седя на стола на председателя на БСП. Това каза пред журналисти Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на Партията на европейските социалисти, след участието си в отчетно-изборната конференция на БСП „Красно село”.

Имам амбицията да продължим промяната, да излезем с ясна политика и с ангажименти, да бъдем силата, която отхвърля порочния модел на ГЕРБ, силата, която печели доверие с ясни и категорични позиции и която работи за измъкването на България от сегашната тиня – каза Станишев. На всички трябва да е ясно – наследството на ГЕРБ ще бъде опустошително. Ще трябват огромни усилия, огромна мобилизация за извличане на България от кризата. Тя става все по-дълбока и все по-непоносима за хората.

На въпрос – все още ли смятате, че Георги Първанов разделя партията, Станишев заяви – аз съм го казал достатъчно ясно, когато е необходимо, няма нужда да коментирам повече. Говоря достатъчно за моята визия – в момента БСП има уникален шанс – да се отърси от своите грешки и слабости на прехода и да формулираме политика, която е постпреходна, която дава нова перспектива на България. За излизане от кризата като първа стъпка и второ – за едно догонващо развитие в Европа, за реиндустриализация, за модерно земеделие, за социална държава и нейното възраждане. Това ще бъде огромна мисия на БСП – това е наша отговорност пред държавата – каза
Станишев.

Аз никога не съм водил и нямам намерение да водя войни с мои съпартийци в това число и с президента Първанов. Важното е да има ясна политика, формулирана на конгреса. Има очевидно разминаване във виждането за съдържанието на политиката, на организационните въпроси, които трябва да се решават в партията, но това не е драматично. В една партия трябва да има дебати, но те трябва да бъдат коректни, взаимноуважителни, да засилват БСП като партия и като алтернатива на ГЕРБ – каза Станишев.

Преди това в словото си на конференцията Сергей Станишев призова младежката структура на БСП да подкрепи две силни инициативи на Партията на европейските социалисти. Едната е борбата с младежката безработица и инициативата на ПЕС за създаване на нови работни места за младите хора в Европа. Втората е борбата срещу АСТА - в Европейския еарламент по инициатива на социалистите ще се гласува против АСТА - каза Станишев.

Той подчерта, че в това отношение много се разчита на младите хора да разширяват влиянието на идеите на социалистите и сред други групи. Станишев подчерта, че не бива партията да се дели генерационно, както и не бива младежката структура да се превръща в каста. Тези избори ще бъдат съдбовни за България, заяви Станишев.

Още четири години управление на ГЕРБ ще бъдат трагедия за страната, каза Станишев. Трябва да сме водещи в отхвърлянето на този модел. Трябва ясна политика с конкретни ангажименти. Платихме големи сметки за чужди грехове на Тройната коалиция - днес хората трябва да знаят - какво да очакват от нас и от какво няма да отстъпим - каза Станишев. Преди няколко седмици - премиерът връчи от върнатите бонуси средства за лечение на един болен младеж. Но - колко болни хора в страната, които също имат нужда от лечение, не го получават - каза Станишев.

В словото си той акцентира върху характеристиките на управлението на ГЕРБ, разграбването на държавата, възможността, която имат социалистите да формулират нова политика, тъй като рестриктивната политика, с която консерваторите се опитват да излязат от кризата в Европа, вече трета година търпи неуспех. Същото се отнася и за рестриктивната политика в България. В словото си Станишев нито веднъж не засегна Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, който също присъстваше на отчетно-изборната конференция. Станишев си тръгна от форума преди да чуе изказването на Георги Първанов, тъй като има ангажименти в страната.

Водещи новини

Още новини