Страстите в парламента се нажежиха. Караянчева бясна на БСП, а ДПС й поиска оставката

Народно събрание
share

Страстите в Народното събрание отново се нажежиха и днес. Темата за противоречивата случка от вчера, при която Мая Манолова и майки от "Системата ни убива" поискаха да влязат в парламента, отново бе "горещият картоф" между депутатите. Повдигнаха я от БСП с декларация на Антон Кутев. Обаче председателят на Народното събрание Цвета Караянчева бе крайно несъгласна с казаното и се качи на трибуната. 

Тя бе категорична, че няма да позволи Мая Манолова, която опитва да се възползва от "Системата ни убива" за политическа кариера, да злепоставя парламента. 

"За последен път ще се занимая с лъжите, които се говорят от тази трибуна. Аз не съм човекът, който се занимава с пропусквателния режим в тази сграда", подчерта Караянчева.

Тя изчете и заповедта на министъра на здравеопазването за влизането в Народното събрание във връзка с коронавируса. И настоя, че в никакъв случай няма ограничения на достъпа, но има установен ред, при който това да става.

Органите на реда изнесоха на ръце протестиращите от НС

Караянчева показа и писмото, изпратено до парламентарните групи за среща с майките от "Системата ни убива".

"Искам да кажа, винаги съм влизала в диалог, но няма да разговарям с Мая Манолова и хората й. Има нормален достъп до деловодството на Народното събрание. Тук също има хора, които боледуват от Covid. И наше задължение е да защитим всички. Достъпът до НС се решава по усмотрение на комисиите", каза още председателят.

И продължи:

"Когато сами ние си подбиваме авторитета, никой не може да го направи по-добре от нас. Това Народно събрание има правила, това е институция. Относно манипулациите, които се правят, че има бити, няма такова нещо. НСО има видеа. Моля да се отнасяме коректно".

А на виковете "Оставка" от социалистите, тя реагира: 

"Аз лично оставка няма да подам. Няма да позволя Народното събрание да бъде въвличано в провокации".

ЦИК ще осигурява машините за гласуване чрез наемане или закупуване

Изненадващо имаше реакция и от ДПС. Мустафа Карадайъ излезе от трибуната, за да обяви, че партията започва консултации за искане оставката на Цвета Караянчева. В началото на есенната пленарна сесия от ДПС поискаха оставката на правителството, но и на президента. 

Председателстващият заседанието Емил Христов помоли депутатите да се успокоят.

Водещи новини

Още новини