Енергийната комисия преодоля ветото на президента върху Закона за подземните богатства

share

Депутатите в комисията по енергетика в парламента преодоля наложеното от президента вето върху част от текстовете от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, приет от Народното събрание на 22 юли 2020г. Новото обсъждане ще е в Комисията по енергетика.

Президентът Румен Радев наложи ветото преди месец, малко преди депутатите да излязат в едномесечната си ваканция.

Част от депутатите се връщат на работа във вторник заради ветото на Радев

В мотивите си той подчерта несъгласието си с отделни текстове, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

Проф. Емилия Друмева, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, отбеляза, че в тази комисия вето на президента се гледа за първи път. До момента наложените вета са 22. Тя поясни, че подземните богатства са образувания в земните недра и са третото измерение на територията. "Тези богатства имат значение за хората и икономика, те са изключителна държавна собственост. Възраженията на държавния глава са 4".

По време на дискусията в енергийната комисия ресорният заместник-министър Жечо Станков се похвали с повишена събираемост на концесионните такси в полза на хазната.

Предстои текстовете да бъдат окончателно гласуване в пленарната зала.

Водещи новини

Още новини