ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и Велико народно събрание

Novini.bg
share

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и няма да гласува за свикване на Велико народно събрание. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след извънредно заседание на ръководството на движението и депутати в централата на партията в София, предаде репортер на Novini.bg.

Нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова Конституция на Република България. Според нас изготвеният проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността, заяви Карадайъ.

Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Новатa Конституция отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за рестарт, подчерта той.

ДПС решава днес съдбата на Бойко Борисов

Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани, ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време, трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди. Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и тряба да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, и да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни иевропейски образци, се казва още в позицията на ДПС.

Водещи новини

Още новини