Димитър Ганев направи прогноза за следващия парламент. Кой може да управлява догодина?

Bulgaria on air
share

Не знам дали идеята за Велико народно събрание (ВНС) ще окаже чак толкова голямо влияние. Въпросът е дали продължаващите протести ще ерозират. Това заяви политологът от агенция Тренд Димитър Ганев.

По думите му има спад при ГЕРБ, като се стопява разликата с БСП. Това обаче не се дължи на нарастваща подкрепа към социалистите, защото протестът не "налива вода" в БСП. Расте обаче доверието към партията на Слави Трифонов, която в социологическото проучване на Тренд се нарежда на трето място. 

Изследване: Може ли протестите да доведат до оставка на правителството?

"Не е задължително да си на площада, за да качваш обществена подкрепа. В момента, в който има ерозия на управляващата партия, хората търсят алтернатива, насочват се към новата партия на Трифонов", отбеляза политологът.

Обединени патриоти пък са на ръба дали ще влязат в следващото Народно събрание. Това пък би могло да създаде проблем за ГЕРБ, на които ще е трудно да съставят правителство.

"Виждам една много сложна конфигурация. Може да се окажем в безпрецедента ситуация, в която след парламентарни избори да не може да се състави кабинет и да влезем в цикъл от избори. Изключвам ГЕРБ-БСП - коалиция, която е аритметично възможна, но политически - не", отбеляза Димитър Ганев.

Относно идеята за нова Конституция политологът каза:

"Тази конституционна инициатива е политически ход - навлизане на ново поле, което досега е било за "Демократична България" и така иззема техния дебат. Дебатът става институционален, а там ГЕРБ са силно представени".

Водещи новини

Още новини