Плевнелиев: Ще следя работата по програма „България 2020”

share

Гарантирам, когато определим националните приоритети и посочим механизмите, с които ще постигаме напредък по тях, президентската институция ще следи и ще носи отговорност пред българските граждани за постигането на напредък, заяви  президентът Росен Плевнелиев в началото на първото заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура към президента.

Той поясни, че Президентството се опитва да бъде максимално полезно, стартирайки тези дебати по националните приоритети във връзка с изготвянето на Националната програма за развитие „България 2020”.

 „В дебатите в следващите месеци ще търсим политическия и обществен консенсус по приоритетите около Националната програма за развитие „България 2020”. Някои държави като Германия работят по програми „2030”, а други – като САЩ и Китай, вече работят по „2050”. България ще положи усилия не просто да направи своята програма, но и да начертае една стратегическа рамка за по-дългосрочно развитие на страната”, каза Плевнелиев.

Президентът подчерта, че до средата на юли 2012 г. е срокът, не само за приключване на предварителната работа по Националната програма за развитие „България 2020”, но и за посочване на конкретните източници на финансиране, индикативното разпределение на финансовия ресурс по приоритети, както и система от индикатори за изследване и контрол на напредъка.

„Благодаря на правителството, че още в средата на 2010 г. беше създаден Националният съвет за развитие към МС. Неговата задача беше да се поставят основите на програмата за развитие”, отбеляза още държавният глава.
 

Водещи новини

Още новини