"Атака" внася проект на решение в парламента заради превръщането на "Света София" в джамия

Pixabay
share

"Атака" внася проект на решение в парламента във връзка с промяната на статута на православния храм "Света София" в Истанбул от музей в джамия, съобщиха от партията.

Националистите настояват Министерският съвет да представи пред Народното събрание и да предприеме всички възможни дипломатически действия, с които България да възрази на указа на турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Чавушоглу: Отварянето на "Света София" като джамия e нова страница в историята

След разпада на Османската империя един от най-старите и големи православни храмове в света - "Света София", построен по времето на император Юстиниан Велики и светиня за целия православен свят, е обявен за музей по време на Кемал Ататюрк през 1935 година. 85 години след това решение на Ататюрк и превръщането на Република Турция в светска държава, с указ на сегашния президент Ердоган храмът "Света София" се превръща отново в джамия, което засяга религиозните права на стотици милиони православни християни по света, посочват от "Атака" в мотивите си за проекторешението.

Нека да имаме предвид, че Светият синод на Българската православна църква вече изрази ясното си отношение по въпроса и това може да бъде указание, както и основа за аргументирано решение на Народното събрание на Република България, смятат от партията.

Водещи новини

Още новини