Дипломат: ЕС доказа, че може да взема единни решения

БНТ
share

Смятам, че посланието, което дойде от Брюксел, е: "Продължаваме да сме съюз". Компромисите бяха от всички страни. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков по повод постигнатото споразумение за бюджета на Европейския съюз до 2027 година след 5-дневни преговори.

Европа не е единна, но въпросът е за алтернативата. Ако не беше постигнато това споразумение, Европейският съюз щеше да бъде изправен пред много сериозни проблеми, свързани с неговото оцеляване. Европа има много проблеми, но това, което беше постигнато, не бива да се подценява както от гледна точка на финансирането, така и от гледна точка за бъдещето на Европа, заяви той.

Европейският съвет постигна споразумение по бюджета на ЕС до 2027 година

Този план беше нещо повече от просто пари. Европейският съюз доказа, че може да взема единни решения. Беше потвърден принципът на солидарността, който беше подложен на съмнение напоследък. Беше показано, че могат да се генерират общи политики. Имаме постигнат важен резултат, който дава основата за постигане на бъдещ резултат за Европа, не само през призмата на парите, посочи дипломатът.

 

Водещи новини

Още новини