Борисов също се похвали със споразумението между "Росатом" и две големи компании за АЕЦ "Белене"

Булфото (архив)
share

Премиерът Бойко Борисов също се похвали със споразумението между "Росатом" с "Фраматом" и "Дженерал Електрик" за сделката по АЕЦ "Белене".

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи добрата новина от парламентарната трибуна. 

Теменужка Петкова съобщи добра новина от трибуната на НС

Ето какво написа министър-председателят във "Фейсбук": 

Руската държавна корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

"Росатом" подписа меморандуми за АЕЦ "Белене" с "Фраматом" и "Дженерал Електрик"

„Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, каза Кирил Комаров.

По-рано „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

„Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет, в които съвместно предприятие на GE и „Росатом“ е доставчик на оборудването за турбинния остров.

Водещи новини

Още новини