"Росатом" е готов да участва в проекта за втора атомна електроцентрала в Турция

  • 21 юни 2023 15:45

  • 224
  • 0
"Росатом" е готов да участва в проекта за втора атомна електроцентрала в Турция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавната корпорация "Росатом" е готова да участва в проекта за изграждане на втората турска атомна електроцентрала в черноморския окръг Синоп. Това заяви днес Денис Сеземин, директор по строителството и организацията на производството на "Аккую Нуклеар", съобщават турските медии, предаде БТА.

Винаги сме отворени за предложения от турска страна. Свършихме много работа за създаването на ядрената индустрия в Турция. Росатом е готов да участва и в този проект. Всичко зависи от турската страна, каза Сеземин, който участва на изложението и срещата на върха за атомните електроцентрали NPPES-2023, която се провежда в Истанбул.

Руската държавна ядрена компания "Росатом" работи по изпълнението в срок на проекта за изграждане на първата турска атомна електроцентрала "Аккую", каза още Сеземин, цитиран от  ТАСС. 

Съгласно междуправителственото споразумение за изграждането на АЕЦ "Аккую" корпорацията „Росатом“ трябва да пусне в експлоатация първия енергоблок на централата в рамките на седем години след получаване на разрешение за изграждането му. Ние получихме разрешението през 2018 г., което означава, че първият блок на АЕЦ "Аккую" ще бъде пуснат в експлоатация през 2025 г., каза Сеземин. 

Той припомни, че първото ядрено гориво бе доставено в атомната електроцентрала през април

Насрочихме доставката на ядреното гориво за 100-годишнината на републиката, с което Турция бе включена сред страните, развиващи ядрена енергетика за мирни цели на своя територия, каза Сеземин.

Последвайте канала на

Десислава Станева
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини