Плевнелиев: Намираме се в преход от един двуполюсен към пъстър многополюсен свят

Булфото (архив)
share

Намираме се в преходен период - преход от един двуполюсен свят към пъстър многополюсен свят, който още не е създаден. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017 г.) по време на виртуална дискусия "Икономиката на една карантина или как да превърнем кризата COVID-19 във възможност", организирана от Дигиталната национална коалиция, ПанЕвропа България и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер" в София.

Плевнелиев коментира, че, както и в другите преходни периоди в историята на човечеството, и в този ще бъде тежко, с много противопоставяния, кризи и проблеми. Според него страната ни трябва да има дългосрочна национална програма за развитие - България 2030, която е изкована публично, в дебат.

Той смята, че инвестиции в дигитализация на образованието - за оборудване на училищата, за електронни дъски, компютри, по-добър интернет в училищата, ще имат голяма възвръщаемост в човешки капитал. Плевнелиев обърна внимание и на здравеопазването и посочи, че, ако се инвестират 100 милиона лева за електронна здравна каса, електронна здравна карта и електронно досие на българите, ще бъде спестен по един милиард на година. Според него инвестиция от 100-150 милиона лева за електронно правителство ще има важна роля за решаване на проблем като корупцията.

Плевнелиев намира за грешка намаленото ДДС за ресторантите

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, отбеляза, че ни трябва "повече Европа", силен европейски отговор в тази ситуация и допълни, че нито една държава не може да се справи сама. Според нея Европа е успяла да предложи много амбициозен общоевропейски отговор и общо 2,4 трилиона евро са на разположение. Павлова обаче отбеляза, че парите не са "празен чек" и ще могат да бъдат получени срещу ясен план и програма за възстановяване, за инвестиции и за реформи. Важно е да успеем да си напишем "домашното", за да ги получим и да ги инвестираме разумно, коментира тя и допълни, че България трябва да има ясен план и програма за реформи и да обхване важните сектори.

Николай Василев, управляващ и изпълнителен директор на Expat Capital и бивш министър от две български правителства, смята, че България се нуждае от нови инвестиции и нови производства, но много повече се нуждае от по-добър имидж.

Според него страната ни има изключително, "шампионско" постижение - една от малкото държави с бюджетен излишък до края на май. Това е за златен медал, а ако се отървем с безработица под 100 хиляди нови безработни, с малка рецесия и със среден туристически сезон ще бъде страхотно, коментира Василев.

Той посочи, че системата на образованието се е справила много добре, но има една група от под 100 хиляди ученици, които или не са имали достъп до добър интернет или до добро устройство и които са изостанали.

Обсъждат дистанционно обучение за до 20% от учебните часове

Гергана Паси, президент на Дигиталната национална коалиция и ПанЕвропа България, смята, че тази криза е "наляла вода" в общото усещане за неравенство. Бедните, в резултат на кризата, стават по-бедни, а слабите - по-слаби и тази частична негативна страна трябва да бъде много специално адресирана, особено по отношение на образованието, коментира тя. Паси посочи, че каквито и инвестиции и производства да мечтаем да привлечем тук, много трудно ще се настанят удобно, ако няма квалифицирана работна ръка.

Според нея сега е моментът да привлечем и голяма онлайн платформа, която да инвестира в създаването на образователен продукт, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини