Обявиха актуална информация за мерките за преодоляване на последиците от пандемията у нас

Novini.bg
share

Вчера стартира схема за грантове за микро и малки предприятия. До момента по програмата са подадени 16 500 проекта на стойност 136 милиона лева. Приемът на заявления продължава. Ще държим схемата отворена, докато има налично финансиране. Това е начин парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях, каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Системата ИСУН издържа на огромния интерес. Пикът беше вчера между 12 часа и 13.00 часа ранния следобед, добави той.

Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова: Грантовете могат значително да облекчат бизнеса

Ще предложим ресурсът за грантове за микро и малки предприятия да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, като припомни, че в момента програмата е с бюджет от 173 милиона лева. Към процедурата има изключителен интерес, и това е причина за решението за увеличаването на ресурса ѝ, посочи той.

Караниколов припомни, че след съгласуване с Брюксел в оперативната програма има над 600 млн лева.Надявам се до средата на юни да стартира процедура за по-големи предприятия. Основната цел на оперативните програми е създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност. Има и предприятия, които не са затворили и те имат необходимост от иновации, затова ще запазим и този бюджет, допълни министърът.

Ще запазим възможността българската икономика да се развива както преди епидемията, увери той.

Над 165 хил. души ще запазят работните си места с подкрепата на схемата 60/40

Към Българската банка за развитие са подадени от банките 1282 заявки, за да се гарантират кредити по тях, съобщи министърът на икономиката.

На страницата на Българската агенция за експортно застраховане вече е публикуван разработен продукт, който ще гарантира презастраховка, като целта е да не се създава междуфирмена задлъжнялост в секторите в България, каза още Емил Караниколов.

Вицепремиерът и министърът на икономиката коментираха и кредитите от държавата в размер на до 4 500 лева за хора в неплатен отпуск, пострадали от коронавирус кризата. Томислав Дончев отбеляза, че те едва сега излизат на пазара. По думите му се очаква с отпускането им да бъдат финално ангажирани 12 търговски банки.

Емил Караниколов заяви, че държавата е заинтересована мярката да успеe и от нея да се възползват възможно най-много хора.

 

Водещи новини

Още новини