Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова: Грантовете могат значително да облекчат бизнеса

  • 11 май 2020 13:35

  • 5902
  • 8
© Novini.bg

Епидемията от COVID-19 оказа доста негативно влияние върху икономиката на България. Въведените извънредни мерки поставиха пред изпитание българския бизнес. Novini.bg потърси за коментар по темата зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Какви мерки предлага Министерството на икономиката, за да се преодолее негативния ефект от кризата с коронавируса?

Бих искала да говорим за икономическите мерки на правителството, които включват мерки на Министерството на икономиката. Защо икономическите мерки на правителството? Защото бързото развитие на кризата около коронавируса нанесе щети не само на здравните системи, но и на основни структури на икономиките на държавите в целия свят.

Повечето икономисти са единодушни, че, за съжаление, сме в началния етап от кризата. Имате ли, макар и предварителни очаквания, колко ще са компаниите и предприятията, които ще могат да се възползват от всички тези мерки и в кои сектори ще бъдат те?

Аз мога да говоря основно за грантовите схеми, които разработваме. Това е втората категория от инструменти, с които искаме да подпомогнем малкия и среден бизнес, които са най-засегнати. С наличния ресурс за схемата, по която може би ще има изключително голям интерес, а именно схемата със 173 млн. лева за средни и малки предприятия, ще можем да подпомогнем хиляди. Това ще зависи от желанието и мотивацията на компаниите, качеството на подадените проекти, които, макар и опростени, ще бъдат оценявани. Така че много зависи от компаниите. Ако видите какъв е наличният ресурс, който е в размер на 173 млн. лева, и минимумите и максимумите на гранта, който ще предоставяме, може горе-долу да се предвиди, че 15 000-20 000 компании ще имат възможност да се възползват.

Зам.-министър Русинова категорична: Икономиката ни ще се възстанови бързо

Имате ли представа вече как ще изглежда самата процедурата и докъде ще стигнат тези 173 млн. лева? Може ли да дадете малко повече детайли?

Основните параметри на процедурата са, че бюджетът ще е в размер на 173 млн. лева, а помощта за отделна компания ще е между 3000 и 10 000 лева. Тази помощ ще се изчислява на база 10% от оборота от миналата година, като тя няма да може да е по-малка от 3000 лева и повече от 10 000 лева. В процедурата ще бъдат допускани фирми, които имат поне 20% спад за месец април спрямо средномесечния оборот за 2019 година. За допустими разходи ще се считат тези от 1 февруари 2020 година. Обръщам внимание на това, защото в материалите, които бяха публикувани за обществено обсъждане, беше посочен срокът на извънредното положение – 13 май. По европейските регламенти 1 февруари се приема като начало на пандемията в Европа.

Тази мярка обвързана ли е по някакъв начин с други оперативни програми? Появи се информация, че тя ще е само за предприятия, които не могат да кандидатстват по други европейски програми. Това вярно ли е и въобще, как стоят нещата с връзките между отделните мерки?

Първоначално бяха изключени предприятията, които се покриват от Програмата развитие на селските райони, но след комуникация с Министерството на земеделието и храните, ние стигнахме до извода, че включително и микропредприятия, осъществяващи неземеделска дейност в селски райони, могат да участват. Дори и предприятия, които са участвали в схемата 60/40, могат да участват по тази мярка, но не и за разходи, които се покриват от мярката 60/40. Освен за разходите за персонал, фирмите могат да кандидатстват за всякакви разходи, свързани с осигуряване на оборотен капитал – режийни разходи, разходи за външни услуги, разходи за консумативи, разходи за суровини.

Някои от най-малките фирми изразиха опасения, че няма да могат да кандидатстват, защото няма да могат да покрият дори и най-малкия критерий – тези 3000 лева, които всъщност са 10% от оборота им за миналата година. За тях какво се предвижда и как могат те да се вместят в тази рамка?

Очакваме между 15 000 и 20 000 фирми да кандидатстват, а всички средни и малки предприятия в страната са около 340 000. Да, те носят около 45% дял в икономиката, но ресурсът е ограничен – 173 млн. лева. Считам , че 30 000 лева оборот за миналата година е приемлив оборот. Все пак трябва да можем да подпомогнем средните и малките качествени компании, които развиват някаква стопанска дейност.

Технически как ще се осъществява процедурата по кандидатстването по тази мярка?

Подаването на формулярите за проектите ще се извършва изцяло по електронен път в електронната система ИСУН, която се администрира от Министерски съвет. Всеки един документ, всяка комуникация ще се осъществява по електронен път, с електронен подпис на кандидата. Допустимо е кандидатът да подава документите си не само лично, но и чрез пълномощник. Изисква се изрично писмено пълномощно, без да е нотариално заверено.

Над 165 хил. души ще запазят работните си места с подкрепата на схемата 60/40

Имайки предвид облекчените условия, по които ще кандидатстват фирмите по тази мярка, не се ли опасявате за надеждността на последващия контрол и евентуалните злоупотреби с тези средства?

Въпросът е изключително важен с оглед на това, че ние като оперативен орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", освен че искаме да достигнем до всички засегнати малки средни предприятия, искаме да осигурим и достатъчно гаранции срещу евентуална злоупотреба с тези средства. Именно затова искам да информирам нашите потенциални кандидати, че всеки, който подава проект, както и пълномощникът му, носи наказателна отговорност за невярно декларирани данни. Разработили сме съответните нормативни актове, които гарантират надеждността на подаваната информация.

Как стои въпросът със средните предприятия в България? Те също се притесняват за бъдещето си, даже при някои от тях, имайки предвид, че работят за външните пазари, може би шокът е доста по-сериозен.

Мислим мярка и за средните предприятия, защото не можем да пренебрегнем факта, че те носят 20% дял в нашата икономика. Така че и за средните предприятия разработваме подобна грантова схема, но ще обявим параметри, когато имаме малко повече детайли.

Вярвате ли, че всички тези мерки, които се вземат от правителството, включително и от Министерството на икономиката, ще помогнат и ще бъдат трамплин за българския бизнес да се спаси от негативните ефекти на кризата, доколкото е възможно?

Искам всеки да има позитивна нагласа за тези мерки, защото грантовете, въпреки че имат предимно компенсаторен характер, могат значително да облекчат бизнеса, който в момента е много затруднено. В момента цяла Европа е обърната към механизма за предоставяне на грантове на засегнатите бизнеси. Големите икономики отделят милиарди евро за такива инициативи. Грантът, ако е икономически целесъобразен, той не само може да подпомогне, а и да стимулира. Ако е формулиран правилно, времево и ресурсно, за някои предприятия може дори да има и рестартиращ характер. Защото, ако освободим за някакъв бъдещ период бизнеса от грижите за ликвидност, той ще може да се насочи към иновативни мерки, към подобряване на бизнес процесите в организацията, към разработване на модерни комуникационни канали, за да отговори на глобалната икономическа криза.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5902 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ИВАНЧО

2020.05.11 | 19:07

8
Какво става с членството на България в ЕВРОЭОНАТА?Щяхте да внесете искането до края на Април,нали?Эатова никога не эабравяйте,дами и господа управляващи,че човек предполага,а Господ раэполага!Бъдете по-скромни,не се иэхвърляйте!
Горанчето

2020.05.11 | 18:01

7
Горанчето искам да чуя. Къде е ? Нещо се е покрил.
Неприлично и унизително е

2020.05.11 | 17:42

6
зад седесаро-мутренската измет , завзела властта с кюфтета, подкупи и шашми, да стои българското знаме.

2020.05.11 | 16:01

5
Искам грант!
Хасан

2020.05.11 | 15:24

4
За колекторската фирма са дадени 750 млн. , а за другите до 10 хил., т. е. 75 хил. пьти по- малко. Моля, проекта за реализиране на тия 750 млн. да бьде обществено достояние!

2020.05.11 | 14:27

3
Da ikonomikata ni ste se vasstanovi barso sastoto nie njamame ikonomika
....

2020.05.11 | 14:21

2
Сумата била ограничена от 173 мил, ами какво стана с актолизираните 4,5 милярда. Как 300 000 хил фирми ще се подпомогнат с тая жалка сума????. Но за Домусчиев получи 200 мил безлихвен, колекторска фирма 75 мил. Още не знаем и дргите около минестерството, но как виждам и притеснения нямате. 1 милярд са по програмата 60/40, но виж там и 10 мил не са раздадени, защото има капани за да не ги раздадът, и след това остаеащите ще се върнат в кюпа, където ще изчезнат...
СТРАНДЖАТА

2020.05.11 | 14:15

1
Направете я министър, кадърна е.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини