НС отхвърли проекторешение за оттегляне на България от АСТА

share

С 33 гласа "за", 2 "против" и 77 "въздържал се" парламентът отхвърли проекторешението, предложено от "Атака", за оттегляне на България от АСТА.

Решението за споразумението е сключено при пълна липса на прозрачност, без да са изслушани представители на българските потребители, заинтересовани юридически лица, интернет оператори и неправителствени организации, посочват в мотивите си вносителите от "Атака". Те отбелязват, че не са взети предвид и не е проведен дебат какви могат да бъдат позитивите и негативите, както и обществената реакция. От "Атака" допълват, че според европейски институции има опасност от масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение, както и систематично записване на данни.

Мартин Димитров от Синята коалиция коментира, че споразумението не отговаря на националните интереси. Не трябва да имате съмнения, тази врата трябва да бъде затворена и шикалкавенето да спре, посочи той. Подкрепа беше изразена и от страна на левицата.

Диан Червенкондев от ГЕРБ отбеляза, че, за да се подкрепи проектът на "Атака", споразумението би трябвало да е минало през ратифициране, но нито има ратификация, нито е започнала такава процедура. Той припомни, че България вече е изразила в Брюксел позицията си да не ратифицира споразумението.

Водещи новини

Още новини