Сините категорични: АЕЦ "Белене" беше "мисия невъзможна"

share

Строежът на АЕЦ "Белене" стана „мисия невъзможна” с цената си от 20 милиарда лева – пари, повече от външния дълг на страната, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в предаването „Нека говорят” по БТВ.

Той отново приветства решението на премиера Бойко Борисов по този въпрос.

„Хората получиха Костов”, коментира пък от своя страна Петър Курумбашев от БСП, който си спомни за предизборен клип с мото „Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов”. Той допълни, че в реализацията на проекта е можело да се включи американски фонд, който да финансира българския дял, но не е имало политическа воля това да се случи.

Курумбашев нарече плановете за изграждане на газова централа „абсолютна глупост”. „Все едно да лицензираш стадион за Шампионска лига и да пуснеш на него да играят отбори от А-окръжна”, сравни ситуациите той. По думите му, такава централа се изгражда на място с голямо топлинно потребление и при наличието на преносна тръба, каквито около Белене няма.

Курумбашев прогнозира, че с отказа от проекта ще се наложи на страната да внася електричество отвън, а реализацията на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще стане най-рано през 2025 година. „Реакторът не е кюмбе, което да се разхожда по различните площадки”, отбеляза той.

Димитров обаче заяви, че подобни твърдения са характерни за хора, които не са запознати с анализите, а според тях до 2020 година балансът на България е вързан. Той отново зададе въпрос към Тройната коалиция, която изхарчила 1,4 милиарда лева за АЕЦ-а:„Къде отидоха тези пари? 60 000 панелни жилища можеха да бъдат санирани с тях. В БСП е дадена инструкция да не се отговаря на този въпрос, а да се говори за газовата централа”.

В отговор депутатът от БСП призова сините да сезират съответните органи, ако имат данни за престъпление, извършено от предишното правителство. Димитров обяви, че е разговарял с главния прокурор по темата – разследване имало, но не можело да се стигне до фактите. Затова призова  Делян Добрев да представи нова информация, за да се потърси отговорност за похарченото.




 

Водещи новини

Още новини