Радев се чул с Путин, отива в Москва за тържествата за 9 май

Булфото/Getty Images/Guliver (архив)
share

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин българският президент Румен Радев е потвърдил участието си в тържествата в Москва на 9 май по случай 75-годишнината от победата над нацистка Германия, съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА.

"Държавният глава на България потвърди своето участие в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Румен Радев проведе консултации за промени в Конституцията с председателя на ВАС Георги Чолаков

В разговора, състоял се по инициатива на българската страна, двамата президенти са разговаряли и за съвместните енергийни проекти. "Обсъдени бяха редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проектите в областта на енергетиката", казаха още от Кремъл.

"Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България", е заявил държавният глава в телефонния разговор по отношение на водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни, уточниха от президентския прессекретариат. Президентът Радев изрази удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни м.г. е дал силен импулс в тази насока. Владимир Путин отбеляза, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

По повод отбелязването на Деня на победата в Москва Румен Радев отбеляза и че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като  предложи покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата, посочват още от прессекретариата на президента.

Водещи новини

Още новини