МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК дружества

МОСВ
share

МОСВ започва проверки на водовземанията на всички ВиК дружества, съобщиха от министерството.

Басейновите дирекции ще извършат проверки на всички ВиК оператори по изпълнение на условията в разрешителните за водовземане. Това решение е било взето днес на извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите в МОСВ под ръководството на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и с участието на зам.-министър Красимир Живков.

Според информация, изнесена от зам.-министър Живков, има ВиК оператори, които отчитат 95 на сто загуби по мрежата - като в Шумен, много други дружества пък съобщават за 70-85 на сто загуби по водопровода.

Министър Димитров съобщи още, че в МОСВ ще бъде създаден специален център, който ежедневно ще следи ползването на вода от ВиК дружествата и ако трябва, ще се променят графиците на 10 дни. Според него има няколко проблемни язовира - "ако затегнем режима там, ще имаме вода за цяла година, ако не го затегнем, след 3 месеца ще питаме къде е водата. Ще е важно да се осигури за населението вода, приоритет са хората", е казал министър Димитров.

Караниколов: Към момента се ремонтират 7 язовира

Общо 6 язовира от 52 наблюдавани от МОСВ са с обем под 50 процента. Студена е на 13,4 на сто от обема, Асеновец - 28,3 на сто, Дяково - 35,5 на сто, Ястребино - 31,1 на сто, Калин - 33,7 на сто, Карагьол - 32 на сто.

Съветът е взел решение МОСВ да продължи да следи състоянието на всички 52 значими и комплексни язовира. При установяване на обем под 50 на сто на 15-те язовира, от които се използват води за питейно водоснабдяване, ще се вземат мерки за спиране на водите за промишлеността, енергетиката и други нужди, ограничаване на водите за питейни цели и преминаване към алтернативни водоизточници.

Водещи новини

Още новини