Анализатори: Може би Радев се стреми към президентски режим

Кадър: Нова телевизия
share

Специфично би било, ако речта беше друга, ако беше в контраст с останалите му изявления. Но в изказването на президента нямаше изненада. Поради липсата на силна опозиция президентът играе ролята на говорител на недоволните, което обаче не намирам за правилно поведение. Това заяви в предаването ''Плюс-минус'' по Нова телевизия политическият психолог проф. Антоанета Христова по повод днешния отчет на държавния глава по случай три години от встъпването му в длъжност.

,,Промяната в Конституцията е тема, за която всички конституционалисти споделиха, че трябва да има сериозен дебат. Една промяна в основния закон би оказало влияние в посока на даване на нова енергия на хората, но да се говори за смяна на системата... Това не ни дава ориентир дали оставаме в системата на демокрацията или не. Трябва да бъдат зададени конкретни параметри'', коментира още Христова.

Румен Радев: Не съм черноглед. Розовите очила обаче трябва да се свалят

По думите ѝ ''нещата не миришат на предсрочни избори'', но все пак подчерта, че са нужни генерални реформи и това е задачата, която ''стои със страшна сила пред управляващите''.

,,Не смятам, че с промяна на системата се цели преминаване от демокрация към тоталитаризъм. По-скоро Румен Радев намеква за президентски режим'', обясни по темата и политическият анализатор Слави Василев.

Прокуратурата разкри за какво е разследван Румен Радев

Проф. Антоанета Христова също изрази съгласието, че държавният глава най-вероятно под ''смяна на системата'' визира преминаване към президентска република.

Водещи новини

Още новини